Het diabetes zorgtraject is er voor iedereen met diabetes type 2 die behandeld wordt met een incretinemimeticum of 1 tot 2 insuline injecties per dag.
Wanneer je opgenomen wordt in het zorgtraject dient er een contract ondertekend te worden door 3 partijen, namelijk de huisarts, de diabetesarts (endocrinoloog) en jijzelf. Deze documenten worden doorgestuurd naar de mutualiteit. Je ontvangt een goedkeuring van de mutualiteit per brief.
Om een goedkeuring te krijgen dien aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- Diabetes type 2;
- Globaal medisch dossier hebben waarbij BMI, bloeddruk, cholesterol en HbA1c worden gecontroleerd en bijgehouden.
Het zorgtraject wordt jaarlijks automatisch verlengd zolang je aan de voorwaarden voldoet.
De huisarts zal je diabetes opvolgen in nauwe samenwerking met de diabetesarts (endocrinoloog). Je moet minstens 1 x per jaar naar je diabetesarts gaan ter controle en 2 x per jaar naar je huisarts. Deze consultaties worden ook volledig terugbetaald door de mutualiteit.
Binnen het zorgtraject heb je recht op gratis zelfcontrolemateriaal als je wordt behandeld met inspuitingen:
- Een bloedglucosemeter om de 3 jaar;
- 150 bloedglucosestrips om de 6 maanden;
- 100 lancetten om de 6 maanden.
Bij mij kan je dan terecht om een aantal bloedglucosemeters uit te testen. Zo kunnen we bekijken welk toestel het makkelijkste werkt voor jou. Wanneer je een keuze hebt gemaakt, schrijf ik de juiste meter voor. Samen met het voorschrift van de huisarts en mijn voorschrift kan je de bloedglucosemeter gaan afhalen bij je apotheek.
Binnen het zorgtraject heb je ook recht op gratis educatiesessies (5 sessies per jaar van 30 minuten). In het jaar van de goedkeuring van je zorgtraject mogen er éénmalig nog eens 5 extra educaties worden aangevraagd. Deze mogen gedurende het jaar van opstart en het daaropvolgende jaar naar wens worden gebruikt.
Binnen het zorgtraject heb je ook recht op tegemoetkoming van:
- Jaarlijks 2 sessies van 30 minuten bij een erkend diëtist;
- Jaarlijks 2 sessies van 45 minuten bij een erkend podoloog indien je een verhoogd voetrisico hebt.
Wat dien je in orde te brengen?
Er wordt een contract in drievoud opgemaakt dat door jou, de huisarts en de diabetesarts dient ondertekend te worden. De goedkeuring van de mutualiteit ontvang je per brief. Je huisarts maakt de voorschriften voor begeleiding en eventueel het nodige zelfcontrolemateriaal zoals een glucosemeter, glucosestrips en lancetten.
Daarna kan je met mij contact opnemen om een afspraak te maken.
© De Lotusbloem